1934

Äppelmust i grovköket


1934 åker Inger Rasmussen på en endagarskurs i mustframställning, där hon lär sig att använda alla äpplen från trädgården som annars gick till spillo. Tanken är att hon ska göra must till familjen, men när grannarna i staden Rynkeby får smaka på den goda musten, så börjar saker och ting ta fart på allvar. Grannarna börjar ge sina äpplen till Inger, som mot betalning framställer must. Under det första året tillverkar hon inte mindre än 5 000 flaskor i familjens grovkök med hjälp av de enklaste hushållsredskap.
 

 

1935

Musteriet


1935 flyttar musteriet ut ur Ingers hem, och in i ett hus som byggts särskilt för äppelmustproduktion. Här produceras hela 12 000 liter under ett år, och nya maskiner och förfinad teknik tas fram och utvecklas i hennes mans maskinfabrik. Vingården i Odense förser henne med returglas, medan sonen får tag på en gammal kapselmaskin för 5 dollar. Det börjar nu likna ett mindre företag, och bara två år efter har produktionen nått 60 000 liter. 

1938

Köpenhamnarna vill också provsmaka
 

1938 ska Greve Wedell hålla en jakt med bl.a. Kronprins Frederik, och greven vill gärna servera äppelmust som han beställt av Inger. Efter jakten hamnar några av flaskorna hos Wedells vinhandlare, som blir nyfiken eftersom han inte känner till drycken. Därför åker vinhandlaren till Rynkeby och träffar Inger och därmed har hon en helt egen återförsäljare i huvudstaden. Första gången fraktas 10 lådor, sedan en till omgång senare på månaden och så går det snabbt: Köpenhamnarna har fått upp smaken för äppelmust.
 

1953

Det stannar inom familjen


1953 tar dottern Dagmar Andreassen över företaget, och hon är minst lika handlingskraftig som sin mor. Hon lanserar i snabb takt nya smaker, bland annat produktion av svart vinbärssaft, som är Rynkeby största inkomstkälla genom 1950-talet. Hon säljer både till Tyskland, Sverige och England, och de svarta vinbären banar väg för Rynkebys viktiga försäljning till storkök och institutioner.
 

1963

Den gula ubåten - 1963
 

Under 1960-talet växer Rynkeby på allvar, både fysiskt och ekonomiskt. Dagmar får hela tiden expandera för att öka kapaciteten, och från 1962 till 1967 ökar omsättningen med drygt 1 miljon per år i snitt. På så sätt växer Rynkeby också in i det danska medvetandet – och inte minst i pressen. Under en månad placeras sex stora, illustrerade tidningsartiklar och intresset för Dagmar verkar inte minska när hon köper en gul ubåt och använder den som marknadsföring:” ”Rynkeby dyker upp överallt.” Och det gör den! Idag har Rynkeby 55-60 % av den danska marknaden på grund av det alternativa tänkandet som fortsätter att påverka både produktutvecklingen och marknadsföringen.
 

1972

Kontrakt med De forenede Bryggerier

 

Dagmar driver Rynkeby när hon 1968 väljs in i Folketinget. Därför kontaktar hon United Breweries för att höra om de är intresserade av att köpa företaget. Två herrar möter upp en söndagsförmiddag, och efter ett långt möte når de fram till ett avtal: Dagmar behåller själva produktionen, medan DfB ansvarar för distribution och marknadsföring. På så sätt äger hon företaget ända fram till 1988 när hon säljer det till Carlsberg.
 

1998

Rynkeby blir en del av MD Foods


Rynkeby fusioneras med Ripella 1993 och får namnet Rynkeby Foods A/S. På så sätt har det lilla hemmamusteriet från 1934 utvecklats till att bli den största saft- och juiceproducenten i Danmark. MD Foods (senare Arla) och Carlsberg äger vardera 50 % fram till 1998, då MD Foods tar över bryggeriets andel.

2001

Apan Rynke
 

När Rynkeby blivit en del av MD Foods, börjar saker och ting hända igen. 
2002 inledde man ett samarbete med det svenska saftföretaget JO-Bolaget, och försäljningssiffrorna växer i både Danmark och Sverige. Det är också året när Rynkeby lanserar en ny reklamkampanj som blir extremt populär bland danskarna – inte minst tack vare Apan Rynke.

 

2013

Rynkeby håller fast i traditionerna


Sedan 1998 ägs Rynkeby av Arla (f.d. MD Foods), och är idag Nordens största producent av juice och saft. Rynkeby har 55-60 % av den danska marknaden, och även om företaget har vuxit har man aldrig ändrat på sin grundfilosofi. Det handlar fortfarande om att göra god juice och saft från naturliga ingredienser, och den största delen av produktionen ligger fortfarande på Fyn, ca 30 km från det lilla grovkök där allt började en gång, i Rynkeby.
 

 

Rynkeby shots

Boosta din morgon med en uppfriskande shot av Ingefära eller Ingefära/Gurkmeja, vilken blir din favorit?

Läs mer här

En ny god vana med Emma Green

Skapa en ny god vana med oss! Följ Angelika, Stina och Susanna som coachas utav Emma Green.

Läs bloggen här

Besök Team Rynkeby

Team Rynkeby

Team Rynkeby cyklar från Sverige, Danmark & Finland till Paris för att samla in pengar till barn med cancer.

Besök Team Rynkeby

Historia

Hur började det hela? 1934 åker Inger Rasmussen på en endagarskurs i mustframställning...

Läs historien här